Minder praten door reverse instruction

17 januari 2011

Inspirerend artikel gevonden van John Sowash op The Electric Educator over de boel omgooien (Flip your classroom through reverse instruction’). Leerlingen bekijken/beluisteren thuis je uitleg, zodat je in de klas meer tijd hebt voor het geven van feedback en het zichtbaar maken van het leren van de leerlingen. Ook handig als je een week ziek bent.

Noem je dat dan een weblecture, e-lecture of gewoon instructiefilmpje?

Met meer dan 1600 (!) zelfgemaakte videootjes kun je rustig stellen dat Salman Khan van de Khan Academy een obsessie heeft met digitale instructie. Kenmerkend voor de filmpjes: de enthousiaste stem van Khan, plaatjes en veelkleurig  geteken op een zwarte achtergrond.

Sowash zelf heeft een traditionelere aanpak met een professioneel ogende powerpoint en een gestructureerd verhaal.

Lage productiewaarde

Wat ik inspirerend aan de filmpjes van Khan vind, is de lage productiewaarde. Hij legt uit, schrijft wat dingetjes op en dat is het dan. Mijn beeld van dit soort instructiefilmpjes was altijd dat ze perfect afgewerkte producten zouden moeten zijn. En daardoor heel arbeidsintensief om te maken. Khan bewijst dat het ook anders kan.

Saaie stem?

Je moet wel een beetje boeiend stemgeluid hebben, lijkt me. In de klas kan je dat nog compenseren door wild te gebaren en intens naar je publiek te staren, maar in zo’n filmpje wordt het allemaal al heel snel saai. De sleutel is waarschijnlijk het uitbuiten van de visuele mogelijkheden van het medium: veel afbeeldingen en veel geteken en gekrabbel gebruiken dus. Als ik wat heb gemaakt zal ik het ook hier posten.

UPDATE:

Zie ook:

Share

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: